Правопросвіцнитво серед учнів 6-9 класів

02 грудня працівники Місцевого центру Ірина Кеба та Інна Холодняк, завітали до Новозбур'ївський ЗБДО Голопристанського району, де зустрілися з учнями 6-9 класів. Метою даного заходу було обговорення поняття юридичної відповідальності та її видів. Відповідальність за булінг та протидія домашнього насильства.

Серед дітей є поширеною думка, що до повноліття за їх правопорушення відповідають батьки. Але насправді, це твердження, є помилковим. Законодавством передбачено конкретні випадки, коли юридична відповідальність неповнолітніх починається з 16 років, а за вчинення деяких кримінальних злочинів і з 14. Інна Холодняк розповіла учням про види юридичної відповідальності пояснила чим вони відрізняються, які заходи застосовуються до особи та з якого віку і за які види правопорушень діти несуть відповідальність. Під час обговорення учням були запропоновані ситуаційні задачі.

Фахівець розповіла учням про відповідальність за цькування, яка передбачена Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)». Наголосила на тому, що від булінгу страждають і агресори, і жертви. Всі вони переживають емоційні проблеми. Закликала учнів не мовчати, підтримувати один одного, шанобливо ставитись один до одного, навчатися. У разі виявлення факту булінгу розповідати батькам, вчителям не намагатися вирішити проблему самостійно. Повідомила до кого можна звернутися за допомогою якщо став жертвою цькування. Звернула увагу на те, що діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, - мають право на всі види правових послуг.

Також, як однією з можливих причин появи агресії та насильства серед учнів, Інна Холодняк виділила домашнє насильство, свідками якого дуже часто стають діти та доступність неповнолітніх до мережі Internet, в якому вони переглядають відеоролики жорстокого змісту, а потім відтворюють у реальному житті. Пояснила учням, якщо дитина поводить себе агресивно не потрібно її наслідувати та разом з нею робити протиправні дії, потрібно допомогти їй пояснити, що це нашкодить і їй і тій особі над якою знущаються.

Наприкінці заходу учні переглянули позитивні мультфільми які допоможуть налагодити взаємовідносини у класі.

Після обговорення фахівці Місцевого центру надали інформаційні буклети, пам`ятки з даних тем.

/Files/images/78167728_895866424141921_5141279516366209024_n.jpg

/Files/images/78299130_2495898204033061_7193195361731608576_n.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 301